Екскурзии

Априлска ваканция Дунавски столици Виена,Будапеща и Нови Сад
Маршрут:
София-Нови Сад -ВИЕНА -БУДАПЕЩА -Белград -София

Продължителност:
6 дни / 5 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:
08.04.2023 г.

Цена от: 610 лв.
Програма
Цени
І Ден 08.04.2023

 • Отпътуване сутринта от София с луксозен автобус.Преминаване през граничния пункт Калотина и навлизане в територията на република Сърбия. Пристигане в Нови Сад - главния град на областта Войводина и туристическа обиколка на града , красиво разположен на десния бряг на р. Дунав. Разглеждат се крепостта Петроварадин, катедралата „Дева Мария”,кметството,църквата „Св.Георги”, и др. Името на града идва от латинската дума Neoplanta. Така императрица Мария Терезия нарича селището през 18 век. В буквален превод Нови Сад означава „Нови насаждения”.От 1694 година е със статут на град и почти мигновено се очертава като основния център на сръбската култура. Този факт му печели прозвището „Сръбската Атина”.Най-голямата историческа забележителност на Нови Сад е крепостта Петроварадин (1690 г.) – огромен дворцов комплекс,издигнат на хълм на срещуположния бряг на р.Дунав. Тази крепост е една от най-внушителните в цяла Източна Европа. Особено тежък период Нови Сад преживява по врме на войната в Косово през 1999 г., когато бомбандировките на НАТО разрушават всичките три моста над р.Дунав, като същевременно оставят града без комуникации, вода и електричество. Нощувка.

II Ден 09.04.2023

 • Закуска. Отпътуване за Aвстрия. Пристигане във Виена след обяд. Свободно време за разходка в старата историческа част на града или посещение на Пратера. Настаняване в хотел.Нощувка.

ІІІ Ден 10.04.2023

 • Закуска. Панорамна обиколка на Виена с екскурзовод на български език.Разглеждат се: двореца “Белведере”, Виенската опера, представителния булевард “Рингщрасе”, официалната резиденция на Хабсбургите – двореца Хофбург, парламента с фонтана на Атина Палада, Кметството в неоготически стил, къщата на Хундертвасер, най-стария увеселителен парк в Европа “Пратер” със символа на Виена - виенското колелo , центъра на ООН. Пешеходна разходка в стария център на града – площад “Мария Терезия” с паметника на великата императрица, площад “Грабен” и статуята на чумата от 17 в., катедралата “Св. Стефан” с готическа фасада и бароков интериор, оживената улица “Кертнерщрасе” и др. По желание срещу предварителна заявка посещение на д вореца “Шьонбрун” - лятна резиденция на Хабсбургите, построена през 1696-1713 г. на мястото на ловна къща. Известен е с това, че по време на окупацията на Наполеон, тук се намирал щабът на императора, а в една от залите е свирил 6-годишният Моцарт. Паркът е направен по френски образец с подрязани дървета, митологични скулптури и фонтан на Нептун. В комплекса на двореца се включват още панорамната площадка на Мария Терезия “Глориет”,Къщата на палмите, Къщата на пеперудите и великолепната Виенска зоологическа градина - най-старата в света. От 1996 г. “Шонбрун” е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Нощувка

ІV Ден 11.04.2023

 • Закуска. Отпътуване за Будапеща - столицата на Р. Унгария. Пристигане към обяд и туристическа обиколка на града с местен екскурзовод на български език. Новосъздадената през 1873 г. столица Будапеща, обединява трите града Обуда, Пеща и Буда – културно, политическо, интелектуално и търговско сърце на Унгария. От хълма Буда се вижда гъсто застроено с готически, барокови и ренесансови къщи плато, увенчано от великолепния кралски дворец, където е властвал крал Матиаш през XIV век. Вижда се рибарският бастион – изумителна покрита тераса, надвесена над Пеща и Дунав. Тук е и старинната църква на Матиаш с нейния характерен покрив от цветни керемиди. От хълма Буда се открива великолепна панорама към р. Дунав с нейните 8 моста, като най-красивият и стар е Верижният мост. Най-впечатляващата сграда е неоготическият импозантен Парламент. Разхождайки се из Пеща може да се види Базиликата “Св. Ищван” – един от символите на Будапеща; Операта - неоренесансово съкровище от XIX в.; унгарският Национален музей – строга класическа сграда; най-голямата Синагога в Европа. Най-престижното място за пазаруване и разходка е улица Ваци. Най-големият булевард Андраши завършва на Площада на героите с Паметника на хилядолетието. Тук са статуите на великите владетели на Унгария. Тук са и музеите в изумителни сгради. Зад площада продължава градският парк със замъка Вайдахуниад, зоопарка, цирка, лунапарка. По желание – вечерна разходка с кораб по р. Дунав под звуците на Виенския валс с чаша шампанско и шоколадова торта. Нощувка.

V Ден 12.04.2023

 • Закуска. Отпътуване за Белград- столицата на Р. Сърбия.По желание престой и възможност за шопинг в известния „ Autlet Pandorf . Пристигане в Белград и настаняване в хотел. Нощувка.

VI Ден 13.04.2023

 • Закуска .Панорамна обиколка на Белград с местен екскурзовод на български език. Разглеждане на: старата част на града, крепостта „Калемегдан”, от където се открива великолепна панорамна гледка към реките Сава и Дунав, площада на Републиката, най-голямата православна църква на Балканите „Св. Сава”- разположена в центъра на Белград , сградата на Парламента ( Скупщината ) , паметника на Караджордже Петрович – водача на Първото сръбско въстание срещу турците и др. Свободно време за пешеходна разходка по булеварда на художниците „ Скадарлия” – още помнещ духа на романтичния 19 век. Отпътуване за България .Пристигане в София вечерта.

Цената включва:
 • транспорт с лицензиран за международен превоз автобус
 • 5 нощувки със закуски в хотели 3* ( 1 в Нови Сад, 2 във Виена, 1 в Будапеща и 1 в Белград)
 • кскурзоводското обслужване по целия маршрут
 • водач от фирмата по време на цялото пътуване
 • панорамните обиколки на Виена, Будапеща и Белград с местни екскурзоводи на български език
 • разходка в центъра на Нови Сад
 • здравната застраховка „Пътуване в чужбина“ с лимит на отговорност 4000 евро за туристите до 60 г.

Цената не включва:
 • входните такси на посещаваните обекти
 • градски такси в хотелите по маршрута (3-4 евро на ден )
 • здравната застраховка “Пътуване в чужбина” с лимит на отговорност 4000 евро в за туристи над 60 год. се доплаща в зависимост от възрастта.
 • Посещение на двореца Шонбрун (изисква се предварителна резервация )