Екскурзии

Еднодневна екскурзия до Одрин
Маршрут:
София - Одрин - София

Продължителност:
1 ден / без нощувка нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:


Цена от: 39 лв.
Програма
Цени
 • Откъснете за един ден от до болка познатия пейзаж на града ви и се разходете, макар и само за няколко часа до съседна Турция.Гарантираме Ви ,че смяната на обстановката ще Ви се отрази благотворно и ще се презаредите с положителни емоции.

1 Ден
В 01.00ч. отпътуване за Р.Турция от храм-пометника „Ал.Невски“ с луксозен автобус. от Шел Пазарджик в 02.00 часа , от гр. Пловдив – 02.30ч. ОМV бензиностанцията до хотел “Санкт Петербург.Преминаване през граничния пункт Капитан Андреево- Капъ Куле и пристигане в Одрин.Разположен в плодородна Тракия, там където се събират Арда, Тунджа и Марица,градът е наследник на тракийското селище Ускудама, основано от племето беси. През 2в. градът е завладян от император Адриан и наречен Адрианопол,а след завладяването му от турците и обявяването му за столица на Османската империя,получава ново име Едирне (Одрин),с което е известен и до днес.Одрин е бил свидетел на много славни победи на българите. Тук хан Кардам разбива византийците. През 813г. е превзет от хан Крум а през 1002г. от цар Самуил.Особено важна за европейската история е победата на цар Калоян- 1205г.,който разгромява рицарската армия на Латинската империя и пленява императора Балдуин I, както и славната победа на българските войски, превзели Одринската крепост на 13.03.2013г.
Туристическа обиколка на града с разглеждане на един от най-важните паметници на Османската архитектура джамията“ Селимие“ отличаваща се с най-високи минарета в Турция и грандиозен купол, по- голям от този на „Св.София” в Истанбул. Джамията е построена в периода1568-1574г. и е дело на най-великия майстор строител в империята Мимар Синан,чийто паметник се издига в центъра на града.
Свободно време за посещение на закрития пазар „ Али пашова чаршия“.
Свободно време и възможност за пазаруване на атрактивни цени. Посещение на традиционния съботен пазар в града и на търговския център „Мargit Outlet” и борсата за перилни препарати.
Посещение на ресторант където се приготвя Одрински дроб – Тава джигер.

Разглеждане на двете български православни църкви „Св.Георги”, построена 1880г. и съхранена благодарение доброволната дейност на един от малкото потомствени българи Александър Чакарък, отворила отново врати за посещения и молитви на 30.04.2004г. и „Св.Св.Константин и Елена” реставрирана 2008г.

Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

 • Доплащане за здравна застраховка 2 лв.

 • Какво можем да си купим от Одрин?
 • Българите най-често си купуват прах за пране и омекотители, тъй като там са сравнително по-евтини отколкото в България;
 • Красиви декоративни сапуни с най-различни форми и аромати, подходящи за подарък или сувенир;
 • Преждата също е по-евтина. 100 гр е 1 лира;
 • Ядките са често купувана стока, има голямо разнообразие на ниски цени;
 • Баклава, пишмане, локум, кадаиф;
 • "Юфка", преведено на български- кори за баница. 1 кг = 1 лира;
 • Кожените изделия са изгодни;
 • Наргилета;
 • Памперси и други детски/ бебешки принадлежности спадат към често купуваните стоки.

 • Какво не трябва да пропускаме да опитаме?
 • Тава джигер /или пържен дроб по Одрински/. Да отидеш в Одрин и да не си го поръчаш е като да отидеш в Неапол и да не хапнеш пица! Никой българин не си тръгва от Града на лалетата без да е вкусил Одрински тава джигер! Това е агнешки дроб, нарязан на лентички, овалян в брашно и черен пипер и изпържен на силен огън. Сервира се със изсушени люти чушки и лют сос.

 • Лахмаджун е турският отговор на пицата, но е далеч по-тънка, почти като палачинка. Поръсва се с какво ли не. Интересна е!

 • Кокереч – агнешки вътрешности, увити в чревца в стегнато дебело руло. Пече се на шиш. Сервират се с домат и чушка и с неотменния лютив червен пипер.

 • Дондурма – традиционен млечен сладолед. Майсторите го разточват и разтеглят като ластик, преди да го сложат във фунийка. В него има салеп – специфична подправка.

 • Дюнер със суджук в лаваш – Дюнери всякакви в Одрин. И са винаги добре приготвени. Лаваш е тънкият хляб с който се омотават. И навсякъде по заведенията са поставени буркани с туршия от люти чушки на свободен достъп.

 • Минимален брой туристи 30 броя. Срок на уведомяване 2 дни преди заминаване.

Необходими документи:
1. Задграничен паспорт валиден

История на града и българските следи в нея

 • Историята на Едирне казано на турски, Адрианоуполис на гръцки, Адрианопол на румънски, или просто Одрин на български, е град с богата история, забележителности и атмосфера, съчетала в себе си духа на различни народи и епохи. Първите следи от население из земите на днешен Одрин са на тракийски племена, за по-късните страници от историята му и самото основаване като град има две предположения. От една страна, според преданията на гръцката митология, Орестес, син на Агамемнон- построява града и го нарича Орестиас, мястото е избрано заради сливането на реките Тунджа, Арда и Марица. От друга страна римската история разказва за римския император Адриан, основал днешния Одрин и кръстил го Адрианополис.
Стратегическо място, станало арена на много и все важни битки, Одрин познава вкуса на войната. Битката между Константин I ( известен още като Константин Велики, императорът наложил християнството в Римската империя, и превзел Цариград, преименован в негова чест на Константинопол) и Лициний се провежда там през 323 година.
Военните преврати и смените в управлението не свършват дотук, през 813 година хан Крум превзема Одрин и го прави част от Българската империя.По време на Латинската империя, кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход биват разгромени в битката за Адрианопол, от българския император Калоян през 1205. Теодор Комнин, 22 години по-късно превзема града, но едва през 1230 година той е победен при Клокотница от цар Иван Асен II, и земите му минават в българско владичество.
Накрая в историческата хронология на Одрин идва окончателното му превземане от султан Мурад I през 1365, оттогава до падането на Константинопол, градът е провъзгласен за столица на Османската империя. .