Екскурзии

Дубровник майски празници
Маршрут:
София-Котор-Дубровник- Подгорица-София

Продължителност:
5 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Автобус

Дати на отпътуване:


Цена от: 365 лв.
Програма
Цени
 • Дубровник, „Перлата на Адриатика”, е град с древна история, разположен в най-южната част на Хърватия. В миналото градът е един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени. Дубровник (Рагуза) е основан при сливането на два града – Лаус, разположен на малък остров по южното Далматинско крайбрежие, подслонил италианските бежанци от близкия град Епидаурум ( днешен Цавтат), и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през 12 век, обединявайки селището около новопостроения площад (сега наричан Плаца или Страдун). Площадът е павиран през 1468г. и съграден отново след земетресението от 1667г. Градът е укрепен и две пристанища са построени на двата края. Патрон на града е Св. Влах (St. Vlaho). Старата част на Дубровник е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

 • Ирландският драматург Джордж Бърнард ШОУ възкликва при посещението си в града през 1929г.: „Този, който търси Рая на Земята, трябва да посети Дубровник”.

І ден
 • Отпътуване от София вечерта.Транзитно преминаване през Сърбия , Босна и Херцеговина Нощен преход.

ІІ ден
 • Пристигане в Черна гора и настаняване в хотел в Будва. Свободно време за почивка. Към 17.00ч. разходка до старата част на града.Легендата разказва, че градът е основан от финикиеца Кадъм, който след заточение в Тива, заедно с красивата си жена Хармония се заселват тук. Селището е било част от Римската империя, Самуиловата държава, Душановото царство, Венеция и Австро Унгария, което слага отпечатък върху архитектурата в стария град.. Посещение на църквите „Св. Иван“ (7в.), „Дева Мария от Пунта“ (9в.) и „Св. Троица“ (19 в. ). Завръщане в хотела.Вечеря . Нощувка.

ІІI ден Будва – Дубровник-Котор
 • Закуска Отпътуване за Р. Хърватияи и посещение на Дубровник. Разходка с местен екскурзовод по прочутата пешеходна улица Страдун, изградена след голямото земетресение от 1667 год.на която са се издигали дворците на местните благородници.Улицата започва със стар манастир и завършвас красив площад.Разглеждат се: църквата на Спасителя“ ; фонтана на Онуфри; колоната на Роландо;Княжеския дворец; Доминиканския манастир; Францисканския манастир и др. Свободно време. Към 13.00 ч завръщане в Черна гора и разходка до Котор. Разположен в най-южния фиорд в Европа, сгушен в подножието на хълма „Св. Иван“ и планината Ловчен, градът привлича туристите с красивите си пейзажи и богата история. Туристическа обиколка на историческата част на Котор с местен екскурзовод и разглеждане на катедралата „св. Трифон“- покровител на града; романските църкви „“Св. Лука“, „Св. Ана“,“Св. Мария“ и руската църква „Св. Николай“. По желание посещение на Морския музей и изкачване по хълма „ Св. Иван“, на който са изградени крепостните стени, защитавали някога Котор. Свободно време. Завръщане в хотел““ Äqua Doria „.Вечеря. Нощувка.

IV ден: Будва-Подгорица-Нишка баня
 • Закуска. Отпътуване за Сърбия през Подгорица-столицата на Черна гора. Разположен при сливането на реките Рибница и Морача, градът е пострадал сериозно по време на Втората световна война. Единствените оцелели сгради от жестоките бомбардировки са старата джамия, часовниковата кула и няколко къщи Това са причините за изцяло обновения облик на Подгорица. Фото-пауза на частния о. „Св. Стефан“ .
Пристигане в курорта Нишка баня и настаняване в частен хотел .По желание вечеря с жива музика в ресторант Гурманова тайна. Нощувка.

VI ден
 • Закуска. Кратка разходка в Ниш-третия по големина град в Р. Сърбия. Пристигане в София вечерта.

В цената са включени :
 • пътните разходи с лицензиран автобус
 • гранични и магистрални такси
 • 3 нощувки , от които 2 в хотел в Будва със закуска и вечеря и 1 нощувка със закуска в Нишка баня
 • туристическите обиколки на Дубровник и Котор с местен екскурзовод *екскурзоводското обслужване по целия маршрут

Допълнително се заплащат:
 • градската такса към хотелите 3-4 евро на човек на вечер
 • входните такси на посещаваните обекти
 • здравната застраховка според възрастта на туриста, до 64г.-10лв., от 65-75г.-15лв., над 75г.-20лв.