02/ 981 27 79
skype

icq

Търсене
Търси

Начало За Нас ONLINE Резервации Договор за пътуване Фирмени документи Контакти
Уикенд в Истанбул всеки четвъртък
дата: 26.07.2018 г.
цена: 135 лв.
КАЛЕНДАР
Юли, 2018
Август, 2018
Септември, 2018
Октомври, 2018
Ноември, 2018
Декември, 2018
Януари, 2019
Февруари, 2019
Март, 2019
Април, 2019
Май, 2019
Юни, 2019
Еднодневни екскурзии

Фестивал на Пегланата Колбасица в Пирот
Маршрут: София-Пирот-София
цена: 20 лв.

1 Дни
пътуване с Автобус

 • РЕЗЕРВАЦИЯ
 • ПРИНТИРАЙ  • Фестивалът ще се провежда в Пирот за осми път през 2018 година. Прави се обикновено в края на януари /последната събота и неделя/, когато търговията е замряла след новогодишните трапези.
  • Според поверието, Пеглана прави мъжете по-силни, а жените – по-палави. Причина за това е в изобилието от изкусно подбрани подправки и чисто месо, които се слагат в колбаса. Именно Пирот и района се славят като най-изкусни производители на прочутата луканка. Местните на шега я наричат „сръбската виагра” заради невероятният вкус, съдържащата се в нея енергия и не на последно място, заради качествата и на най-добро мезе към всички видове напитки – най-вече ракия и вино.
  • Смята се, че историята на пеглана започва още от Османската империя, поради което в нея не е прието да се слага свинско месо. Обикновено се прави от козе, овче или телешко месо, като се подбира най-доброто без излишна тлъстина. Според ценителите, ако се консумира гореща, се усеща по-силно нейният приятно лютив вкус.Най-подходящият период за продукцията е между началото на ноември и края на декември, тъй като тогава температурите са най-подходящи за производството на този местен деликатес. Те трябва да бъдат между - 5 и + 5 градуса с минимална влажност на въздуха. След като се напълни, колбасът се оформя като подкова и се оставя да съхне. Именно тук се проявява майсторството на производителите. На всеки 2-3 дни пеглана се изглажда, пресова и оформя, обикновено с помощта на стъклена бутилка, внимателно и на ръка. По този начин се отстранява излишната влага и въздушни мехурчета в сместа. От този процес тя получава и своето име, което буквално означава „изгладена”. Освен богата история и невероятен вкус, пеглана има още едно голямо предимство -в нея всичко е натурално и не се слагат никакви консерванти и оцветители.
  • Любителите на кулинарията на фестивала ще могат да опитат и други благини произведени от комшиите. По щандовете в Спортния дворец ще има и сирене, кашкавал, извара, домашно вино и ракия, замразени боровинки, буркани с домашни сладка, домати, лютеница, боб и леща. Освен вкусните гозби, в програмата на фестивала са включени и концерти, ревюта и конкурси. И всичко това е под звуците на типичната за района сръбска музика.

  1 Ден 27.01.20178
  Отпътуване рано сутринта от Автогара "СЕРДИКА" София. Преминаване през граничните ГКПП "Калотина- Градина". Пристигане в Пирот. Разположен на р. Нишава, градът има богата история и традиции. Една от тези традиции е Фестивала на „Пегланата колбасица”, който привлича много почитатели на колбасите ежегодно. Името „ПЕГЛАНА КОЛБАСИЦА” /ИЗГЛАДЕНА/ идва от технологията на приготвяне и по-точно от съхранението на колбасите. През този период колбасите на всеки два или три дни се гладят или пресоват и се оформят като подкова. Майсторите на колбаси казват, че рецептата не е тайна и са готови да я споделят с всеки. Тайната се крие в селекцията на месо и съчетанието с подправки.
  Свободно време в града и посещение на фестивала. Отпътуване за София вечерта.


  Цената включва:
  • транспорт с лицензиран автобус за международен превоз
  • водач по целия маршрут


  Цената не включва:
  • входна такса за фестивала на „Пеглaната колбасица” около 400 динара - 6-7 лв.


  Уеб Дизайн: ПроСтудио